Wu Qingyuen cup – reportáž

uverejnil:Lukas Vyletel 01.10.2024 | kategória:Reporty

Wu Qingyuen cup je ženský svetový turnaj, ktorý sa každoročne koná v 7-miliónovom čínskom Fu Zhou – v rodnom meste Go Seigena (Wu Qingyuen je jeho pôvodné meno). Hlavný turnaj (Main Championship), ktorý sa bude konať v novembri, je však obmedzený počtom 24 hráčok. Z toho dôvodu sa v septembri zvykne robiť Preliminary Open – kvalifikácia. Toho roku otvorili kvalifikáciu aj pre Európanky, a vyhlásili, že je to silovo neobmedzené. Rozhodla som sa teda využiť túto šancu a prihlásila som sa. Veľa som o tejto akcii nevedela, a postupne vyšlo najavo niekoľko zaujímavých faktov:
- Systém hrania je knockout, teda akonáhle hráčka raz prehrá, hoci aj v 1. kole, vypadáva, a nehrá ďalšie súťažné partie
- Losovanie urobili aspoň 3 týždne dopredu, a napísali mi, že moja súperka v 1. kole bude Li Jiaxin z Taiwanu, 2p.
- Bola som jediná Európanka, ktorá sa na tento turnaj prihlásila (vlastne jediná, kto nebol z Ázie)
- Turnaja sa zúčastnilo 80 hráčok, z toho 75 profíčok a 5 amatérok

Našťastie sme aspoň našli nejaké jej partie na Go4Go, a tak som si pozrela, ako hrá, a skúsila som sa na ňu pripraviť. Nakoniec som teda 18. septembra o 4-tej ráno vyrazila z Košíc, a na obed 19. septembra prišla do Fu Zhou. (Hrať sa malo 20.-23. septembra, každý deň jedna partia). Na letisku už na mňa čakali organizátori, ako aj na 5 dievčat z Taiwanu. Opýtala som sa organizátora (Wu Jiawei), či tiež hrá Go. Pokrčil plecami, že má amatérsky 5D, a že stále je to nič oproti mne. Chcela som sa rozbehnúť naspäť do lietadla, ale to by sa už asi nedalo... Ukázalo sa, že moja súperka má 16 rokov, a podobne starých bolo viacero hráčok. Kým sme prišli do hotela a vybavili ma na recepcii, boli už 3 hodiny poobede.

Pýtali sa, či nie som hladná, a povedala som, že by som si niečo dala. Tak ma zobrali do hotelovej jedálne a keďže už nebol čas obeda, tak mi doniesli, čo mali, a to bola polievka z morských plodov, ktorá mala objem asi 2 litre. Bola výborná. Keď som sa ubytovala, tak som začala na recepcii zisťovať, či môžem ísť ku Go doskám a hrať priateľské partie. Oni mi však nerozumeli a pýtali sa, či chcem jedlo... Našťastie potom prišli tie taiwanské dievčatá, aj nejaké z Číny a išli sme do hotelového Health centra, kde sme hrali pingpong, biliard a bol tam aj veľký bazén.

Niektoré dievčatá a organizátori vedeli celkom dobre po anglicky, niektorí len pár slov a niektorí vôbec, preto som sa s nimi dorozumievala tak, že som povedala vetu po anglicky do mobilu a ten to preložil do čínskeho textu a naopak. Keď som im ukázala Slovensko na mape, boli unesené z toho, z akej diaľky som prišla, a ešte viac z toho, že podobne ako takmer každý v Európe, hrám Go iba pre zábavu a živím sa niečím iným.

Na 2. deň o 12-tej začalo 1. kolo. Vždy sa zapisovali a na Foxe prenášali iba 4 dosky, a jednou z nich bola aj moja partia s Li Jiaxin. Čas na hráčku bol 2 hodiny + 5x30 s byoyomi. Snažila som sa dať do tej partie všetko, a tak som minula celý čas. Súperke ostalo ešte 5 minút. Partiu som síce prehrala, ale veľmi som si ju užila. Sgf v prílohe. Myslela som, že si vyskúšam čínske rátanie územia, ale prišla organizátorka, odfotila goban a aplikácia rovno ukázala skóre.

Pri večeri som dostala od organizátorky správu na WeChat, ktorá znela asi takto: „Žužu, máš dnes večer čas? Luo Xi He 9p, Wang Lu 3p a pán Dai, bývalý prezident Čínskej weiqi asociácie, s Tebou chcú hrať párové Go.“ Tak som teda išla do „teachers‘ room“ a prežila krásny večer, plný Go a čaju, ktorý vkuse niekto varil a dolieval nám.

Zahrali sme si 2 partie párového Go a jednu rovnú priateľskú s pánom Daiom, ktorého som porazila, a povedal, že má čínsky amatérsky 5D. Podľa profíkov by som v Číne mohla mať 5D aj ja – u nich má väčšinou v reálnom živote hráč podobnú triedu, ako na internetovom Go serveri Fox. Po raňajkách čajová párty pokračovala a znovu sme hrali párové Go. Potom sme išli pozerať partie hráčok, ktoré boli ešte stále v turnaji. Zahrala som si aj veľa priateľských partií, napr. s Wu Jiawei 5D, ktorého som poznala z letiska a tiež som ho porazila.

Povedal, že sa živí tým, že učí deti v škole – samozrejme Go. Robí aj rozhodcu, proste je zamestnaný v Go priemysle. Na druhej strane ma ale 2-krát porazila iná účastníčka turnaja s amatérskym 5D. Neskôr som nemala čo robiť, a tak som ponúkla priateľskú partiu jednému organizátorovi, ale vstúpil do toho iný, že „on pre Teba nie je dosť silný, zoženieme Ti profíčku.“ Tak oslovil dievča, ktoré práve dohralo (najlepšiu Taiwančanku), aby išla hrať so mnou, ale kým sme došli na prízemie, tak ju odchytil dav fanúšikov a musela im podpisovať asi 20 vejárov. Náhodou ale išla okolo ďalšia profíčka, a tak schmatol tú: „I changed the player, you don’t mind, right?“ Zahrali sme si priateľskú partiu v teachers‘ room, samozrejme ma rozdrtila a išla som do bazéna.

Potom som chcela ísť do obchodu nakupovať nejaké suveníry, a tak so mnou poslali 2 rozhodkyne (zapisovateľky partií), aby ma sprevádzali. Keď sme sa vrátili, tak si so mnou veľmi chceli zahrať Go, ale nemali sme dosku, a tak som navrhla, že poďme do teachers‘ room a budeme hrať tam. Ony sa ale zhrozili, že tam predsa nemôžu ísť. Snažila som sa ich presvedčiť, že ja som tam už bola, je tam dobre, sú milí, dokonca varia čaj... lenže stále opakovali, že im sa to nepatrí, a nech tam idem sama a požičiam od nich dosku. Tak som to urobila a povedali mi, že si ju môžem nechať až do konca pobytu. Tak som si na nej zahrala s dievčatami, ktoré boli len o kúsok slabšie odo mňa (asi naše 3.-5. kyu) a ktoré boli nadšené, že majú šancu so mnou hrať. Na ďalší deň som si ešte na nej zahrala párové Go s troma profíčkami, a potom už bolo treba ísť domov.

Bola to dobrá skúsenosť a dúfam, že v budúcich rokoch sa nájde viac európskych, hlavne slovenských žien, ktoré sa rozhodnú prihlásiť sa na profesionálny turnaj 

Zuzka Králiková

P.S.: Ako suvenír som si doniesla čínske halászlé, ktoré je strašne štipľavé a takmer sa nedá jesť. (Boris: „tie halászle až také štipľavé neboli...“)

P.S.2: Číňanky a Taiwančanky sa veľmi zaujímali o to, či máme v Go klube Košice pekných chlapcov, a či sa im oplatí prísť na návštevu.

Tak som v čajovni urobila fotku... ale im sa aj tak najviac páči Boris (ktorý sa už radšej nefotil) 

 

 

TTTTTTT

Fotografie z turnaja nájdete na Facebook stránke SAG:
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1064411445686245&type=3

Komentáre:

Žiaden komentár.


Názory napísané v komentároch pod príspevkami reprezentujú názory užívateľov tejto stránky a neodrážajú postoj Slovenskej asociácie Go.